Over Kapot


Bestellen

ISBN: 9789048826575 | € 14,99 | Leeftijd: 12+

De langverwachte nieuwe 12+ roman van Carry Slee!

Carry Slee is terug! Kapot is hét jeugdboek van dit najaar!

Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus.

Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.


Eric gaat maar door, maar het gaat langs Thijs heen. Dat schoolfeest is bij Emma op school, denkt hij. Maar Emma heeft mij niet gevraagd. De laatste tijd dacht hij te merken dat Emma hem ook leuk vindt, maar dat heeft hij zich kennelijk verbeeld. Hij wilde nog aan Julia vragen of hij kans maakt, het is maar goed dat hij het niet heeft gedaan. Het is nu wel duidelijk. Uit je hoofd zetten, Thijs, ze vindt je een loser.

Over Carry Slee


Bestellen

Foto: Hester Doove

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels.

In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 12+ boeken werden razend populair. In haar boeken maakt Carry Slee onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten inzichtelijk en bespreekbaar voor jongeren en dat werd zeer gewaardeerd door de doelgroep, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving (zie rechts van dit artikel een overzicht van alle prijzen). Na ruim tien jaar verschijnt er op 9 september 2015 weer een nieuwe jeugdroman: Kapot.


Carry Slee is terug! Kapot is hét jeugdboek van dit najaar!

Carry Slee TV
Bekijk je favoriete onderdelen van Carry Slee TV terug


Interview met Carry Slee

Fans lezen voor uit Kapot

Ruben zingt voor Carry

Interview met scholieren over vriendschap, liefde en familie

Uitreiking boek aan Carry Slee

Boektrailer Kapot

Fragment uit Kapot


Julia legt haar gitaar weg en kijkt op haar mobiel.
Ze krijgt een appje van Emma.
Kan ik nu langskomen?
Yes, perfecte timing, appt Julia terug.
Haar broer is er nog!
‘We hebben een tof liedje gemaakt, zus. Ik ga naar Eric,’ zegt Thijs.
‘Nu al?’ vraagt Julia.
‘Onze gameavond begint eerder.’
Shit! Emma komt speciaal voor Thijs. Zelf moet Julia er nog aan wennen dat haar vriendin verliefd is op Thijs. Op de basisschool hadden ze altijd gedoe om haar broer. Volgens Emma was hij de lelijkste jongen ever. Alles vond ze stom aan hem. Zijn haar, zijn kleren, hij lachte te hard. Hij liep als een gorilla. Waarom praat je toch altijd zo onaardig over Thijs? dacht Julia vaak. Later heeft Emma bekend dat ze er niet tegen kon dat Julia zo close met haar broer was.
Julia moet er wel om lachen. Nu is alles honderdtachtig graden gedraaid. Thijs is zó cute, zijn haar heeft de perfecte look, hij is zó knap, hij zou wel model kunnen worden. En hij loopt als een filmster. Ze is smoorverliefd. Als Emma weleens bij hen eet zit ze met een rood hoofd aan tafel. Zodra Thijs haar iets vraagt verslikt ze zich. En Thijs heeft niks door.
Julia mocht er niks over zeggen tegen Thijs, maar vanavond zou het eindelijk gaan gebeuren. Emma heeft binnenkort een schoolfeest en ze wil Thijs meevragen. De hele week zit ze er al over in de stress. Nu is het eindelijk zover en dan is Thijs er niet.
‘Ik eh… ik wil ons nieuwe lied nog een keer doornemen,’ zegt Julia vlug. ‘Als jij straks weg bent ga ik aan de slotakkoorden werken.’
‘Geen probleem.’ Thijs zit alweer achter zijn synthesizer. Als ze het nummer twee keer doorgespeeld hebben is Emma er nog steeds niet.
‘Als je nog even wacht,’ zegt ze, ‘Emma kan zo hier zijn, dan laten we het haar horen.’
‘Ik moet nu echt gaan, Eric wacht. Ciao.’

Eric woont helemaal aan de andere kant van het water. Hemelsbreed is het niet ver, maar Thijs moet altijd omrijden om de brug over te steken. Hij fietst langs het kanaal. Of hij nou heen gaat of op de terugweg is, het lijkt of hij altijd wind tegen heeft.
Thijs is behoorlijk laat, maar hij voelt zich niet schuldig. Als er íémand altijd te laat is, is het Eric wel. Hij verheugt zich op het avondje gamen. Elke woensdagavond komen Eric en Thijs bij elkaar. De ene week kijken ze film en de andere week gamen ze en er komt nooit iets tussen.
Ja hoor! Thijs moet lachen als hij zijn vriend in de deuropening ziet staan. Hij laat zijn spierballen zien aan zijn buurmeisjes. Wat is die gast toch ijdel! Thijs kent Daniëlle en Christien wel, ze zitten op dezelfde scholengemeenschap als Emma. Twee hockeymeisjes; de een is bekakt en de ander vindt hij wel erg bijdehand. Het zijn niet zijn types.
‘Deze schone dames komen voor ons filmavondje,’ zegt Eric.
‘Ik vertel ze net dat het helaas niet kan doorgaan. We gaan gamen. Ik ga jou inmaken, Thijs.’
‘Dat gaat je niet lukken, gast,’ lacht Thijs.
Daniëlle en Christien blijven staan.
‘Vraag jij het dan.’ De een stoot de ander aan.
‘Nou eh…’ zegt het bijdehandje, de ander begint te giechelen.
‘We hebben vrijdagavond een schoolfeest. Willen jullie mee?’
Ze proesten het uit.
‘Dat zou ik even aan mijn verloofde moeten vragen.’ Eric doet net of hij belt.
‘Hallo korenbloempje van me, je spreekt met je hommeltje.’ Daniëlle en Christien gieren van de lach.
‘Vind jij het goed als ik dit weekend met twee prinsessen naar een feest ga? Geen probleem? Tof!’
‘Het mag,’ zegt Eric. De meisjes kijken nu naar Thijs.
‘Vrijdag, zeggen jullie,’ begint Eric. ‘Dat zal niet gaan. Op vrijdagavond krijgt Thijs altijd om zeven uur warme melk met honing van zijn moesje en dan leest ze hem nog een verhaaltje voor en daarna legt ze hem in bed en stopt zijn duim in zijn mond.’
Eric gaat maar door, maar het gaat langs Thijs heen. Dat schoolfeest is bij Emma op school, denkt hij. Maar Emma heeft mij niet gevraagd. De laatste tijd dacht hij te merken dat Emma hem ook leuk vindt, maar dat heeft hij zich kennelijk verbeeld. Hij wilde nog aan Julia vragen of hij kans maakt, het is maar goed dat hij het niet heeft gedaan. Het is nu wel duidelijk. Uit je hoofd zetten, Thijs, ze vindt je een loser.


Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte blijven van vergelijkbare boeken, meedoen aan leuke, exclusieve acties en op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meld je dan nu aan voor de literaire nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski, Hollands Diep, Meridiaan Uitgevers en The House of Books.

© 2015, Overamstel uitgevers | Deze website maakt gebruik van cookies om het bezoek te meten.